Hotline
0232 500 18 80
USTALARIMIZ - Tire Kent Müzesi

HASIRCILIK - ZUHAL İSEN

Hasırcılık Hasırcılık  mesleği Tire'nin Boynuyoğun Mahallesi/köyünde  yaygın olmakla birlikte Türk Kültürü açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.Hasırın Ham Maddesi olan ince sazlar göl kenarlarında bulunur.Yine göl kenarlarından toplanan sazlardan hasır yapılmakta ve süs eşyası olarak pazara sunulmaktadır.Lambalık,Torba,Şişe koruyucusu,Seccade gibi malzemelerin yanında Sandalye ve taburelerin oturulacak kısmının yapımında yine sazlardan yararlanılmaktadır.  


NALINCILIK - NİHAT YALKIN

Nalıncılık Nalın, özel durumlarda giyilen, vücudun statik elektriğini alan bir çift tahtadan ayakkabı. Türk işleme sanatıyla birleşmiş süslü, altın, gümüş işlemeli, sedef kakmalı, incili boncuklu, çeşit çeşit desenleriyle ustasının elinde süslenen nalınlar, eskiden her gelinin çeyizinde mutlaka bulunuyordu. Kadife üzerine sırma ile işlenmiş nalınlar ilk defa Tireli ustalar tarafından'üretildi Geçmiş dönemlerde çeyiz sandıklarının vazgeçilmesi olan nalınlar, bugün hediyelik eşya olarak sat...


BELEDİ DOKUMA - GÜLNUR YAYKAL

Beledi Dokuma    Beledi dokuması en eski pamuklu dokumalarımızdan biridir.Temelleri 16.yüzyıla kadar dayanmaktadır.Tarihi kayıtlarda bu dokuma türüne Tire ve Bursa'da rastlanmaktadır. Tire’de işlenen beledi dokumasından perdelik, döşemelik, yatak ve yorganlıklar bölgenin gereksinimini karşıladığı gibi, bir kısmı da ihraç edilmiştir. Yıllar geçtikçe tezgah sayısı azalmıştır. Tire'de  bu el sanatını sadece Beledi Ustası  Saim Bayrı'nın kızı ve torunu yürütmektedir.    


SEMERCİLİK - NURETTİN BAYSAL

Semercilik Beygir,katir,esek gibi hayvanlarin sirtina yük baglamak bazende binmek için kullanilan, agaç bir iskeletin sazla doldurulmus “yatak”tan olusan üstlügüdür. Semer genellikle agaç, çuval ve sazdan yapilir.Yük baglamak ve binek hayvanina rahat binmek için kullanilir.


URGANCILIK - RAİFE BAYSAL

Urgancılık Tire’nin sembolü olup urgancılık deyince kenevirden üretilen kendir urgancılığı akla gelmektedir. Tarihi antik çağa kadar uzanan el urgancılığının Tire kültür tarihinde oldukça eskiye dayanan bir geçmişi vardır. Küçük Menderes ovasının verimli topraklarında yüzyıllar boyunca bölgenin en kaliteli kendiri yetiştirilmiş ve beyazlığı ve sağlamlığı ile tüm yurtta ün kazanmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederken, Tire’li ustaların ördüğü urganla gemilerini karadan Haliç’...


YORGANCILIK - İSMAİL OKURSARI

Yorgancılık Yorgan, genellikle pamuktan yapılan ve içerik itibarıyla,  bir gece örtüsü olan battaniyeden daha kabarık ve yalıtıcıdır. Bu nedenle kış aylarında daha fazla rağbet görmesine rağmen özellikle pamuk yorganlar kışın sıcak yazın serin tutmasıyla ünlüdür.Yorgancılık mesleği iğneyle kuyu kazmaya benzer bir emeğin ve  bir sabrın ürünü olmakla birlikte unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasındadır.